Силни страни на добрият счетоводител и ефективната съвместна работа

Професията „счетоводител“ е с хилядолетна история. Още в древна Месопотамия се срещат счетоводни записи. Днес добрият счетоводител е неразделен елемент от успешния бизнес, а счетоводството е описвано като езикът на бизнеса. 

Всеки бизнес се нуждае от добър мениджмънт и находчивост, а това може да се контролира перфектно с помощта на добър счетоводител. 

През последните години някой фактори подрониха авторитета на истинските професионалисти във сферата на счетоводството. Бизнеса се сблъска с некоректност, непрофесионализъм и нелоялност. За да е добър един счетоводител тези качества са неразделна част от неговата професия. Необходимо е стриктно спазване на счетоводното законодателство.

Много счетоводни компании и счетоводители държат да продадат услугата си без да могат да гарантират изпълнение и качество. Добрият счетоводител е този, който работи за успеха на клиентите си без да ги подвежда. Доверие се печели с лоялност и откровеност. 

Качества и силни страни на добрия счетоводител:

 • Отлична организация
 • Внимание към детайлите
 • Фокус върху клиента
 • Етичност
 • Добри комуникативни умения
 • Лоялност
 • Коректност
 • Умение за спазване на срокове
 • Конфиденциалност 

Една от задължителните силни страна на добрият счетоводител е не само да може да планира счетоводството и данъците на вашия бизнес, но и да може да ви консултира във всички аспекти на бизнес делата ви.

Ефективност на работата на вашият счетоводител

Неизменно работата на вашият счетоводител зависи и от вас самите. Ако вие сте организирани в работата си, ще разчитате на перфекционизъм и професионализъм от страна на счетоводителя си.

Ето няколко стъпки, които ще ви организират, за да получите добър резултат:

 • Контролен списък за изпълнение на задачите от ваша и негова страна със срокове за изпълнение
 • Не крийте информация от счетоводителя си и отговаряйте максимално бързо на поставените въпроси
 • Изпълнявайте препоръките, за да спестите актове и наказания
 • Консултирайте се със счетоводителя си, за да е успешен бизнеса ви

Ефективната работа на вашият счетоводител е взаимен процес, ако вие сте коректни и организирани можете да очаквате от него истински професионализъм. Екипната работа в управлението и отчитането на финансите ви е ключът към успешен бизнес. 

Как да разпознаете правилният счетоводител?

По горе изброихме задължителни качества, които трябва да притежава добрият счетоводител, но как да го разпознаете преди да сте започнали работа с него? Добра стратегия е да му предоставите част от вашата счетоводна информация и да помолите за консултация, дори ако разполагате с грешни данни или нарушения може да проверите неговата компетенция спрямо тях. Добрият счетоводител ще ви спести време и пари, ще ви оптимизира най-изгодния за вас вариант за данъци и осигуровки и ще ви предостави правилната счетоводна информация, за да управлявате успешно бизнеса си. Можете да го разпознаете също по информацията, която му е нужна, за да работи с вас. Всеки може да изпрати договор за абонамент и да чакате една година работа, за да му се доверите, но добрият счетоводител ще пожелае да се запознае в детайли с бизнеса ви преди да поеме ангажимент към вас. За добрият счетоводител поетият ангажимент е закон.

Много счетоводители предлагат безплатни онлайн консултации, не се колебайте да се възползвайте. Колкото е по-конкретен въпросът ви и колкото по детайлна информация давате вие, толкова по-добър и коректен отговор можете да очаквате. Винаги можете да поискате пробен период преди да вземете решение и да разпознаете добрият счетоводител.

 

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *