Счетоводство на лекари и медицински практики

Ако работите в сферата на медицинските услуги, то счетоводна къща ЗЕТ ФИНАНС, може да бъде вашият надежден нов партньор. Независимо дали сте семеен лекар или общопрактикуващ лекар, стоматолог, частен лекар или притежавате медицински център или клиника, може да се доверите на нашите услуги. Имайки дългогодишен опит в сферата на счетоводство на лекарски практики, ние ще ви предложим професионално обслужване. Бъдете отдадени на благородната си професия, а финансите доверете на нас.

Счетоводство на лекарски кабинет

С какво всъщност е по различно, счетоводството на вашият лекарски кабинет?

Всяка различна сфера има своята специфика при счетоводното отчитане, затова и медицинската сфера не отстъпва по нищо. Важно е счетоводителя, с който работите да има практика, за да ви бъде максимално полезен и да отговори на вашите нужди и очаквания.

В счетоводното обслужване на лекарски кабинет включваме всички видове практики – семеен лекар или общопрактикуващ лекар, стоматолог, лекар специалист, частен лекар, медицински център или клиника.

Какво включва счетоводството, като услуга за лекарска практика?

Факторите, които определят счетоводството на специалистите в сферата на здравеопазването са няколко:

Каква е вашата регистрация?

Вие може да работите на свободна професия, т.е да сте регистрирани като самоосигуряващо се лице. Като свободна професия закона ви позволява да избирате дали да отчитате продажбите си с касов апарат или не, но и в двата случая регистрирането на продажба е задължително. Вие правите ежемесечни отчети за извършените продажби, съответно ако работите на няколко места е важно да отразявате всички продажби (прегледи), които извършвате.

Друг вариант е да сте регистрирани като юридическо лице, т.е работите като фирма с всички законови изисквания за това. В този случай ползването на касов апарат е задължително.

Относно Закона за ДДС, лекарите и лекарски практики се ползват със специален режим и поради това не начисляват ДДС, защото попадат в закона като освободени доставки.

Дали работите със здравна каса или сте частна практика

За счетоводното отчитане е от значение дали имате договор със здравна каса или работите като частна практика. В тези случай счетоводното обслужване може да е различно, ако счетоводителя  изготвя и вашите отчети за здравна каса това е допълнителна услуга към счетоводния ви пакет.

Освен прегледите, които извършвате разбира се можете да предлагате и други услуги, като високоспециализирани изследвания, ако разполагате с квалификация и с апаратура, можете да предлагате допълнителни тестове и профилактики като услуги и т.н

Колко лица се осигуряват във вашата лекарка практика

Като семеен лекар, може да се осигурявате само вие, да имате персонал като медицинска сестра, администратор и друг персонал в зависимост от мащабите с които работите.

Общопрактикуващият лекар доста често поради големия брой пациенти работи и има договор и със свои колеги, които също се осигуряват при него, получавайки хонорар.

Счетоводството на медицински център или клиника зависи както от мащабите, така и от услугите и дейностите, които извършвате.

Има ли разлика между счетоводство на частен лекар и на държавен лекарски кабинет?

Тази разликата определя наличието на договор със Здравна каса или не. Ако имате договор със здравна каса вие подготвяте ежемесечно отчети към тях, на база на които ви се заплащат услугите (прегледите), които сте извършили през месеца. Освен това винаги можете да работите и на заплатени услуги, когато пациента не е със здравноосигурителни права или ако няма направление за лекар специалист. За това лекарите, които имат договор със здравна каса също предлагат платени услуги.

 

Частната практика, предполага работа само с платени услуги без договор със здравна каса. Това разбира се трябва да е ясно и видно обозначено за пациента, защото в случая той си заплаща услугите и прегледите, които ползва.

Цени за счетоводство на лекарски кабинет

Счетоводство на лекар на свободна практика без наети лица - до 10 документа месечно

50 лв

Счетоводство на лекарска практика като Юридическо лице
- осигурено 1 лице
- до 20 документа месечно

70 лв

Счетоводство на лекарска практика като Юридическо лице
- осигурени до 3 лица - до 40 документа месечно

110лв

Счетоводство на лекарска практика като Юридическо лице

- осигурени до 5 лица - до 60 документа месечно - договор със здравна каса

150 лв

Всички счетоводни пакети включват консултации по дейността. За услуги свързани с отчитането на дейността към здравна каса се прави допълнителна договорка. За медицински центрове и клиники изготвяме индивидуална оферта. Не се колебайте да се свържете с нас с всякакви въпроси на посочения линк

Защо да изберете Accountinganswer.bg  за ваш партньор?

Сайт за онлайн  счетоводни услуги Accountinganswer.bg, се обслужва от счетоводна къща ЗЕТ ФИНАНС ЕООД, в която ще срещнете професионалисти с дългогодишен опит в сферата както на счетоводството, така и на обслужването на специалисти в сферата на здравеопазването. Работим онлайн с клиенти от цялата страна. Комуникацията се случва по всички възможни канали – телефон, електронна поща, социални мрежи – случва се бързо и лесно, без ваш ангажимент за обикаляне по офисите. Вие преглеждате пациентите си, а счетоводството и финансите ви са наш ангажимент. Предлагаме професионално счетоводно обслужване на достъпни цени, без компромис в качеството на обслужване.

Чести грешки при счетоводство на лекарски кабинет

 

Много често се подценява счетоводството на лекарски кабинет. Всяка практика има нужда от добър счетоводител, независимо дали е семеен лекар, общопрактикуващ лекар, частен лекар или лекар специалист. Както всяка сфера и тази има своите капани и подводни камъни, които ако не са съобразени законово водят до значителни санкции. За да се избегнат неприятни ситуации с проверяващи органи е важно професионалиста, на който поверите счетоводството си да има опит в сферата, в която вие работите. Вашият партньор може да ви съветва и съпътства вашите избори за максимално добра работа, може да ви консултира за законосъобразно спестяване на данъци и правилно отчитане и осигуряване.

Често задавани въпроси

Факторите, които определят цената за счетоводство на лекарски кабинет са следните:

  • Работите със здравната каса или на частна практика
  • Колко лица осигурявате
  • Имате регистрация като ЮЛ или работа на свободна професия
5/5